Wednesday, February 23, 2011

Bila Jari Menari 23 Febuari 2011

Assalamualaikum

Jari saya kembali menari dengan perasaan yang penuh kecewa. Buat pertama & terakhir kalinya saya meluahkan perasaan kecewa & maha sedih di sini.Kenapa dan mengapa tidak perlulah diketahui biar saya sahaja yang pendam. Namun yang pasti ia memberikan tamparan yang Maha hebat kepada saya. Sehingga sekarang masih masih lagi mengumpul semangat untuk bangkit insya allah.

Sudah lama saya tidak menarikan jari jemari saya di sini dek kerana kesibukan dan pelbagai benda yang berlaku kepada diri saya. Sehingga pada ketika ini, saya pun tidak tahu apa yang nak saya tarikan disini.

Pasukan negara berjaya menjadi pemenang Piala AFF. Lakasana hero hindustan sungguh, "Hero kalah dulu" itulah corak perjalanan yang ditempa oleh pasukan negara. Disukan Sea pun begitu. Namun begitu bolehkah Hero Menang Terus? Saya lebih suka untuk mengikuti kesinambungan selepas ini. Berapa lamakah mereka akan menguasai Asia Tenggara? Bila pula mereka menghadirkan rasa gerun kepada Korea & Jepun?

Liga M pun sudah bermula, liga yang boleh saya umpamakan hidup segan mati tidak mahu. Biarpun kita berjaya menjadi juara namum liga kita tidak menjadi juara pada rakyat Malaysia. Kemeriahan tidak terasa langsung. Persatuan-persatuan bola kena berfikir bagaimana boleh menarik minat penonton kembali ke stadium.

Mungkin mereka boleh belajar daripada Jepun dan Korea, kalau tidak pun, Indonesia. Pendekatan yang baru amat la diperlukan. Bagaimana pula idea dengan mengwujudkan Liga Juara-Juara Asean? Pada pendapat saya liga ini mampu menaik taraf bola sepak di rantau Asean. Bagaimana pula jika pemain daripada negara Asean tidak dianggap sebagai pemain import ketika bermain di Liga M? Secara tidak langsung ini akan mencabar permainan pemain tempatan setidak-tidaknya ke peringat Asean.

Jika dilihat daripada kejohanan yang lepas, pasukan seperti Filipina berjaya mencuri perhatian. Ini menunjukkan peningkatan permainan negara lain di peringatkat Asean. Maka dengan itu molek benarlah negara-negara Asean berkerjasama dengan meningkatkan mutu permainan bola sepak daripada memikirkan untuk menjadi tuan rumah Piala Dunia secara bersama. (Yang ini lawak sangat-sangat). 

Tarian saya berakhir disini

Dozo Yurokshiku


1 comment:

  1. salam...akhirnya jumpa semula.

    di sudut others friend blog ini ada tertera satu nama. paling bawah. law student. itu saya. blog baru. konsep ubah sikit. ada masalah dgn yg lama. hehe..selamat bertemu semula zonan. saya follow.

    ReplyDelete